Kinderopvangtoeslag via de oma-regeling

Passen de grootouders op de kleinkinderen? Dan kunt u onder voorwaarden kinderopvangtoeslag ontvangen als opa of oma zich als gastouder laat registeren, maar dan moet opa of oma wel eerst voldoen aan de landelijke eisen die worden gesteld aan gastouders.

Zo moet de grootouder een cursus kinder-EHBO en de mbo-opleiding Helpende Zorg en Welzijn of een vergelijkbare opleiding volgen. Zo’n mbo-opleiding kost bij een van de grootste gastouderbureaus, ViaViela, zo’n € 800.

Leges
Daarmee is opa of oma er nog niet. De totale kosten om erkende gastouder te worden is afhankelijk van wat de gemeentes aan leges vraagt om de gastouder in te schrijven in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Die kosten variëren enorm. Zo bedragen de leges in Haarlem momenteel 700 euro en in Stadskanaal 19 euro.

Eenmaal officieel geregistreerd, kunnen de ouders kinderopvangtoeslag aanvragen. Dit is een bijdrage in de kosten voor kinderopvang. De hoogte is afhankelijk van het aantal opvanguren, het aantal kinderen én het verzamelinkomen van de ouders. Hoe hoger het inkomen hoe lager de toeslag.

Terug schenken
Als ouders bent u verplicht om uw (schoon-) ouders te betalen voor hun oppaswerk. Het staat opa en oma echter vrij om hun salaris aan u of de kinderen terug te schenken. De opvangkosten komen op die manier op nul uit en de kinderopvangtoeslag kan een mooi appeltje voor de dorst opleveren. Een uitspraak van de Raad van State van november 2013 bevestigt dat dit mag.