Verplicht pensioen voor ZZP’ers ?

Het is volgens Autoriteit Financiële Markten (AFM) niet eerlijk dat mensen in loondienst verplicht pensioenpremies moeten afdragen, terwijl zzp’ers dit zelf mogen bepalen. De zelfstandigen zouden daarom ook verplicht pensioen moeten gaan opbouwen.

Dit geeft de AFM aan in een ‘pensioenvisie’ die dinsdag gepubliceerd is. Onderdeel van de visie is dat werknemers er juist voor kunnen kiezen om minder pensioenpremie af te dragen dan dat zij nu doen.

De AFM is de onafhankelijke financiële toezichthouder op het gebied van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. De toezichthouder geeft aan dat het belangrijk is dat de pensioenopbouw voor werknemers verplicht is, omdat de meeste mensen pas te laat gaan nadenken over hun eigen pensioen. ‘Zij hebben gebrek aan tijd en motivatie om financieel te plannen voor de oude dag en hebben grote moeite met het begrijpen van risico’s’, aldus de AFM. Het gevolg is dat zij flink in inkomen dalen als zij met pensioen gaan.

Dit uitstelgedrag is goed zichtbaar bij zzp’ers. Het merendeel van de bijna 1 miljoen zzp’ers in ons land bouwt geen pensioen op. De AFM vindt daarom dat zij daartoe verplicht moeten worden. Daarnaast ziet de AFM het verschil tussen zzp’ers en werknemers graag kleiner worden. Als zzp’ers verplicht moeten gaan afdragen voor hun pensioen, zullen zij dit doorberekenen in hun tarieven, waardoor de concurrentie eerlijker zou worden.